Ce este parchetul laminat

Începând cu anii 90 ai secolului trecut, pardoseala laminată a devenit larg răspândită, în oamenii obișnuiți se face referire pur și simplu la laminat. Popularitatea sa se datorează ieftinității sale comparative, ușurinței de instalare și nepretenției. A devenit un bun înlocuitor pentru linoleum, parchet natural, covoare și podele din lemn. Materialul principal pentru laminat este hârtia presată, sau deșeurile de prelucrare a lemnului și rășinile sintetice. Extern, modelul de pe suprafața parchetului imită suficient de precis textura lemnului prețios.

Parchetul laminat este realizat în mai multe straturi, de obicei în patru:

 • Stratul superior joacă rolul unui înveliș protector și este realizat din melamină cu adăugarea de colofină, antiseptice și parafină. În funcție de categoria de rezistență de care aparține produsul, aditivii din rășină pot conține corund sau pulbere de aluminiu. Această compoziție conferă podelei rezistența și rezistența la abraziune.
 • Un strat decorativ format dintr-o foaie subțire de hârtie cu o imagine de calitate a texturii de lemn aplicată acesteia sau o altă imagine, de exemplu, imitația de marmură sau granit. Laminatul de bună calitate, pe lângă rezistența mecanică, este de asemenea rezistent la radiațiile ultraviolete și compozițiile chimice.
 • Baza - un strat de hârtie presată sau deșeuri de prelucrare a lemnului impregnate cu rășini sintetice. Datorită acestui strat, produsul capătă volum, deoarece este cel mai gros. Baza are rezistență mecanică, dar fără stratul superior de protecție este instabilă în fața umidității și a influențelor mediului. În acest strat este realizată o blocare de îmbinare pentru îmbinarea panourilor. Atunci când alegeți parchetul, ar trebui să acordați atenție la ce este făcută baza de carton - presat este mai puțin rezistent la deteriorarea mecanică și umiditate decât deșeurile de prelucrare a lemnului.
 • Stratul de stabilizare este un substrat elastic rezistent la umiditate, conceput pentru a proteja sunetul și pentru a împiedica umiditatea să intre în laminat de pe podeaua de beton, în special la parter. De asemenea, îndeplinește funcții de amortizare, atenuând impactul mecanic asupra parchetului în timpul funcționării sale.

Avantajele acoperirii

Acest tip de material s-a dovedit el însuși și are următoarele avantaje:

 1. Are o rezistență relativ scăzută la abraziune și zgârieturi. În comparație cu pardoselile lăcuite de pin, zgârierea unui strat laminat sau crearea unui dinte pe ea este mai dificilă decât pe o placă de pin.
 2. Rezistența la radiațiile ultraviolete și substanțele chimice de uz casnic - chiar și compuși relativ caustici, inclusiv alcool sau solvent, nu vor „mânca” acoperirea.
 3. Rezistența la schimbările de temperatură, precum și la aprindere datorită utilizării de rășini sintetice în compoziția materialului.
 4. Produsul relativ ecologic al produsului, deoarece aproximativ 80% din compoziția bazei panoului este din lemn sau din carton presat.
 5. Costul laminatului este scăzut, în comparație cu analogii din plăci din lemn pur sau ceramică.
 6. Nepretenție și lipsă de nevoie pentru părăsirea specială.
 7. Ușurință de instalare și înlocuire a panourilor uzate.
 8. O selecție largă de diferite texturi decorative și mărci de laminat.

Care sunt contrariile

Orice medalie are două laturi. Există, de asemenea, dezavantaje la acest tip de material:

 • În cazul inundațiilor grave a podelei, niciun substrat nu va salva panoul de la deformare.
 • Incapacitatea de a cicla, macina și lacuri zgâriate panouri - de fapt, acestea nu pot fi restabilite.
 • Proprietăți izolatoare termice și solide slabe.

Rezumat: pentru a rezuma, putem spune - cu toate avantajele materialului, este o imitație și nu un înlocuitor pentru lemnul real sau piatra. În calitate, nu poate concura cu originalul, iar utilizarea laminatului este justificată de costul scăzut, ușurința de instalare și înlocuire.

Urmărește videoclipul: Montarea parchetului laminat în sistem fold down (Aprilie 2020).

Loading...

Lasă Un Comentariu