Principalele pericole ale sobelor cu gaz: cum să le evităm

Odată cu apariția aragazelor cu inducție, oțelurile pe gaz cad în fundal. Cu toate acestea, încă multe case și apartamente sunt echipate cu ele. Este periculos și cum să evităm consecințele tragice? Vă sugerăm să o rezolvați.

Norme de siguranță atunci când lucrați cu o sobă cu gaz

Respectând aceste reguli, puteți reduce daunele provocate de sobă și vă puteți menține sănătatea.

 1. Asigurați-vă că instalați hota și porniți-o la gătit.
 2. Urmăriți culoarea gazului. Dacă s-a schimbat, apelați imediat serviciul de gaz. Când a ars complet, flacăra este albastră.
 3. Nu ar trebui să existe exces de vase pe aragaz pentru a asigura un aport maxim de oxigen la arzător.
 4. Este mai bine să nu porniți mai mult de două arzătoare în același timp.
 5. Nu gătiți mai mult de două ore la rând. Este necesar să faceți o pauză pentru a ventila bucătăria.
 6. Când gătiți, mențineți ușa bucătăriei închise și geamurile deschise.
 7. Nu se usucă în sobă.
 8. Nu încălziți camera cu o sobă.
 9. Dacă aveți un cuptor pe gaz, acesta trebuie ventilat înainte de utilizare.
 10. Nu lăsați plitele de gătit sau cuptorul peste noapte.
 11. Nu dormiți în aceeași cameră cu aparate.
 12. Dacă nu aveți aprindere electrică, atunci continuați în această ordine: aprindeți mai întâi o potrivire, apoi porniți substanța.
 13. Nu atârnați conductele.

Opinia experților

Subiectul pericolului sobelor pe gaz a fost pus la început de oamenii de știință din Norvegia. Ei au descoperit că procesul de ardere a unei substanțe naturale provoacă eliberarea de particule dăunătoare. Sunt respirați de oameni care gătesc sau se află în aceeași cameră cu o sobă de lucru. De asemenea, particule de substanțe nocive se instalează pe mâncarea gătită, apoi intră în organism, provocând otrăvire.

Date obținute din bucătăriile restaurantelor și caselor obișnuite. Fumul care a fost emis în timpul prăjirii cărnii a fost analizat. S-a constatat că emisia de substanțe nocive este de 4-10 ori mai mare decât atunci când se gătește pe dispozitive electrice.

Oamenii de știință implicați în cercetarea cancerului au efectuat și experimente. Pentru a face acest lucru, au prăjit 17 fripturi, apoi au analizat aerul din cameră. Măsurătorile aerului au arătat că, atunci când sunt arse în atmosferă, sunt eliberați mulți cancerigeni dăunători.

Oamenii de știință au numit pericolul principal. Pe lângă acești factori, există riscul de scurgere, care poate duce la consecințe tragice: explozie sau otrăvire. Scurgerile apar cel mai adesea, deoarece originalul a fost instalat în mod necorespunzător. Locuitorii, care aleg între design și securitate, se opresc adesea la prima opțiune. Instalarea este făcută de meșteri neexperimentați, sau au decis să economisească pe meșteri în general.

Care este pericolul din funcționarea aragazului cu geamul închis?

Există mai mulți factori principali care apar în timpul funcționării unei sobe pe gaz. Împreună, acestea au un efect negativ asupra sănătății umane.

 1. Principala problemă: gazul nu arde complet, din cauza căruia substanțele toxice sunt eliberate în aer. În special, este monoxidul de carbon, a cărui concentrație depășește valorile admise. Acest lucru provoacă diverse afecțiuni: migrene, imunitate slăbită, alergii etc.
 2. Când soba este folosită în interior, situația se agravează dacă camera în sine este mică și slab ventilată. Munca unei gospodine care gătește în mod regulat în astfel de condiții poate fi considerată o producție dăunătoare. Toate acestea se datorează faptului că la tavanele joase, toate substanțele eliberate în timpul combustiei se acumulează în straturile superioare de aer. Prin urmare, ventilația camerei în timpul gătitului este extrem de importantă, chiar dacă va fi cel puțin o fereastră deschisă.

Ce să faci dacă există un miros suspect

IMPORTANT! Dacă mirosiți gaz în cameră, trebuie să:

 1. Nu folosiți aragazul, opriți alimentarea cu gaz.
 2. Este interzis să porniți lumina, să folosiți aparate electrice, lumânări aprinse.
 3. Deschideți toate ferestrele pentru a ventila camera.
 4. Apelați lucrătorii la gaz.

Principalul risc este că o scurgere mică este dificil de determinat. De obicei, mirosul apare numai atunci când s-a acumulat în cameră în cantități mari.

Prin urmare, inspecția sistematică a echipamentelor este foarte importantă. Conform regulilor serviciului, acestea îl desfășoară după o dată pe an. Dacă acest lucru, din anumite motive, nu s-a întâmplat, atunci ar trebui să sunați și să vă reamintiți de verificare.

Urmărește videoclipul: Pompierii continuă Campania de prevenire a incendiilor în sezonul rece (Ianuarie 2020).

Loading...

Lasă Un Comentariu