Caracteristici cheie ale scanerelor cu plat

Printre diferitele modele de scanere prezentate în magazine, se pot distinge dispozitivele pentru tablete. Aceasta este o opțiune de buget popular care are toate funcțiile necesare pentru digitalizarea documentației. Vom vorbi despre principalii parametri ai acestor scanere în articolul nostru.

Caracteristici cheie ale scanerelor cu plat

Dispozitivul și-a primit numele datorită unei plăci de sticlă - o tabletă, pe care este așezată fotografia originală (sau documentul) cu suprafața scanată în jos.

Principalele avantaje ale utilizării sale sunt compactitatea, ușurința de utilizare și versatilitatea. Prelucrarea documentelor are loc fără influențe suplimentare (îndoire, deformare etc.). Dispozitivele nu necesită întreținere și sunt proiectate pentru o durată de viață lungă.

Alimentarea poate fi furnizată de la baterie, printr-un port USB de pe un computer sau prin Wi-Fi.

Dispozitivul îndeplinește două funcții principale:

  1. Digitalizarea documentelor text;
  2. Scanați fotografii și diferite imagini.

HELP! Procesarea atât a culorilor, cât și a originalelor alb-negru este prevăzută.

Schema de operare este simplă: în interiorul dispozitivului există un cap de scanare, care, atunci când este emisă o comandă (manual sau în regim automat), se deplasează împreună cu sursa de lumină cu ajutorul unui motor pas cu pas. Razele de lumină sunt reflectate din documentul procesat, capturat de un sistem de oglinzi, apoi senzorii fotosensibili trec și se transformă în semnale electrice. Drept urmare, o copie digitală a imaginii este formată din semnale.

Permis

Aceasta este caracteristica principală a scanerului, de care depind calitatea și detaliile imaginilor rezultate.

Pașaportul indică două valori care înseamnă o rezoluție orizontală și, respectiv, verticală. Valoarea orizontală este luată ca bază, deoarece în timpul procesării imaginilor mecanismul se mișcă de sus în jos. Se numește rezoluție optică.

În conformitate cu acest indicator, modelele de tablete sunt împărțite în clase:

  1. Standard. Potrivit pentru fluxurile de lucru pentru afaceri și nevoile obișnuite ale utilizatorilor, parametrul variază de la 300 la 600 dpi.
  2. Media. Folosit în publicare, rezoluția poate ajunge la 1800 dpi.
  3. De înaltă calitate, până la 2000 dpi și mai mare. În parametrii săi, nu este inferior dispozitivelor profesionale.

IMPORTANT! Pentru scanarea documentelor, valoarea standard este suficientă, dacă fotografia digitalizată va fi procesată în continuare de editorii grafici, atunci vă recomandăm să alegeți clasa de mijloc.

Productivitate

Această valoare înseamnă viteza de scanare a documentelor. Depinde de rezoluția selectată și de dimensiunea documentului - cu cât sunt mai mari, cu atât parametrul respectiv este mai mic.

De exemplu, într-o singură trecere a capului de scanare, este procesată o imagine de calitate scăzută (sub 300 dpi), ceea ce asigură performanțe ridicate în detrimentul altor indicatori.

Valorile standard pentru dispozitivele bugetare sunt de la 4 la 5 pagini pe minut, ceea ce corespunde la aproximativ 600 dpi.

Adâncimea de biți sau adâncimea de culoare

Redarea culorilor este calculată în biți și afectează colorizarea și numărul de nuanțe ale documentului. Parametrul este determinat de capacitățile senzorilor fotosensibili (CCD sau CIS) și ADC (procesor care transformă un semnal analogic în digital).

Modelele sunt disponibile cu o adâncime de 24 până la 48 de biți. Puteți găsi modele pe 96 de biți, dar sunt deja de tip profesional și sunt mult mai scumpe.

Adâncimea culorii, care arată câte culori poate distinge scanerul pe original, este denumită internă. Valoarea sa optimă, contribuind la scanarea de înaltă calitate -36 biți.

Reprezentarea culorii care este transferată de la dispozitiv la computer este externă. Pentru a obține cel mai bun rezultat comparabil cu sursa, sunt selectați cel puțin 36 de biți.

HELP! Acești senzori diferă în funcție de tipul de surse de lumină utilizate: fluorescente (CCD) sau LED (CIS), acestea din urmă durează mult mai mult.

Interval dinamic

Acest parametru caracterizează diferența dintre cele mai luminoase și cele mai întunecate zone ale imaginii. Mai simplu spus, arată capacitatea scanerului de a recunoaște cât de întunecată este sursa. Așa-numita densitate optică crește odată cu creșterea nuanțelor întunecate.

De exemplu, o densitate de 0,01 înseamnă nuanțe de alb, până la 4 și mai sus - acest lucru este negru nedistinguibil pentru ochi.

Lumina albă este recunoscută perfect de scanere, în același timp doar senzorii cu sensibilitate ridicată sunt capabili să „vadă” zonele întunecate.

Cu cât valoarea intervalului dinamic este mai mare, cu atât rezultatul scanării finale este mai bun.

HELP! În modele ieftine, acest parametru nu este de obicei specificat. Dar puteți determina aproximativ numerele: scanerele percep 24 de biți de la 2,4 la 2,6; 30 de biți - de la 2,6 la 3; 36 biți - de la 3.

Tipul de conexiune la computer

Dispozitivele moderne folosesc o conexiune USB la un computer. Conexiunea USB poate fi versiunea 1.1 sau 2.0. Din punct de vedere structural, este același tip de conectori, diferind în viteza de transfer de date: 12 Mbit / s, în comparație cu 480 Mbit / s. Sunt complet compatibile și interschimbabile.

O altă opțiune de conectare sunt porturile paralele (standardele SCSI sau PCMCIA), acestea sunt conectate la panoul posterior al PC-ului, unde există conectori corespunzători.

Format de document scanat

De obicei, driverul scanerului acceptă înregistrarea fișierelor primite în formate obișnuite precum Jpeg, PDF etc.

În unele cazuri, pentru a salva textele scanate, poate fi necesară instalarea unui program de recunoaștere pe computer, dacă în mod implicit i se atribuie una dintre extensiile destinate fotografiilor (Jpeg, tiff etc.).

Puteți schimba formatul fișierului, de exemplu, în aplicația ABBYY FineReader, are un set extins de instrumente pentru recunoașterea blocurilor de text, corectarea și schimbarea acestora, apoi se salvează rezultatul în tipul de fișier necesar. O gamă largă de extensii este disponibilă.

HELP! Dimensiunea standard a originalelor utilizate este A4, dar unele modele acceptă A3, A5 etc.

Sisteme de operare acceptate

De regulă, un dispozitiv cu un program licențiat (driver) este inclus în kitul dispozitivului, care oferă un mod de operare optim. Dacă nu există o astfel de dischetă, atunci trebuie să accesați site-ul web al producătorului scanerului și să descărcați utilitarul necesar.

Conform recenziilor utilizatorilor, software-ul este dificil de învățat pentru modele individuale, în aceste cazuri, descărcarea și instalarea programului de pe Internet poate fi o alternativă.

Producătorii produc dispozitive compatibile cu toate sistemele populare Windows și MAC. Nu există cerințe speciale pentru caracteristicile acestor sisteme de operare.

IMPORTANT! În cazuri particulare, incompatibilitatea apare, de exemplu, Windows Vista poate „intra în conflict” cu noul driver. Problema se rezolvă găsind programul potrivit, ca opțiune extremă, va trebui să instalați un alt sistem de operare.

Caracteristici suplimentare ale scanerelor plate

Funcțiile auxiliare sunt puse în aplicare folosind elemente precum modulele de film și alimentarea automată a originalelor.

Unele dispozitive au un adaptor special care vă permite să scanați film, atât negativ, cât și pozitiv și diapozitive.

Cu acest instrument, se înlocuiește așa-numitul scaner de film - un aparat special pentru digitalizarea filmelor. Costurile modelelor specializate pot atinge semnificativ buzunarul, astfel încât prezența unei funcții suplimentare într-un scaner cu plat poate economisi banii proprietarului.

Alimentarea automată a originalelor vă permite să încărcați imediat o grămadă de documente în tavă, care se vor deplasa pe măsură ce scanați. Acest lucru vă permite să reduceți numărul de acțiuni ale utilizatorului, ceea ce este deosebit de important cu o cantitate mare de muncă.

Ce opțiuni să ia în considerare atunci când alegeți un scaner pentru casă

Înainte de a cumpăra, decideți care este motivul pentru care cumpărați dispozitivul, cât de des îl veți folosi și ce nivel de calitate vă va satisface.

Când alegeți un dispozitiv, evaluați suplimentar următorii indicatori:

  • conexiune convenabilă la un computer;
  • compatibilitate hardware;
  • opțiuni;
  • dimensiuni disponibile de documente (A4 și altele).

Cerințele ridicate pentru calitatea materialului la ieșire, necesitatea prelucrării originalelor de diferite dimensiuni și disponibilitatea instrumentelor auxiliare vă vor face achiziționarea mult mai scumpă.

În caz contrar, o tabletă standard la un preț accesibil este cea mai bună opțiune.

Sperăm că articolul nostru a ajutat să ne dăm seama ce caracteristici trebuie să acordăm o atenție deosebită atunci când alegem un scaner cu plat.

Urmărește videoclipul: Huawei P20 Lite - Unboxing & Review în limba română (Aprilie 2020).

Loading...

Lasă Un Comentariu