Cum opriți încălzitorul de apă

De obicei, în perioada de primăvară-vară, în Rusia începe un val de sertizare, care este însoțit de o oprire a alimentării cu apă caldă. În unele case, lipsa apei calde poate dura până la câteva luni. Această situație obligă proprietarii să instaleze încălzitoare de apă.

Cum opriți încălzitorul de apă

Un încălzitor este un dispozitiv care face ca apa rece să fie caldă folosind combustibili lichizi, solizi sau gazoși și o livrează direct consumatorului. Instrucțiunile atașate unității conțin întotdeauna o descriere detaliată a procedurii de conectare, iar procesul de deconectare a centralei trebuie să fie realizat independent. În continuare, vom lua în considerare mai detaliat pașii care trebuie făcuți pentru a opri corect încălzitorul.

La timp

Există circumstanțe când este necesar să opriți cazanul pentru o anumită perioadă:

 • lansarea alimentării cu apă caldă;
 • vacanta lunga;
 • defalcarea tehnică;
 • noaptea pentru a economisi electricitate.

În aceste cazuri, atunci când nu este nevoie de demontare, atunci nu sunt necesare instrumente suplimentare.

Mai întâi trebuie să puneți regulatorul pe panoul de control în modul „Oprit / OPRIT”, apoi opriți încălzitorul de apă din rețea și efectuați manipulări cu trei robinete:

 • opriți furnizarea de apă rece la cazan;
 • închideți evacuarea lichidului încălzit din rezervor;
 • deschideți robinetul cu apă fierbinte pe cățel, care îl livrează direct la robinet.

HELP! Dacă rămâne o cantitate mică de lichid în cazan, dar nu este necesar să-l scurgeți dacă timpul de oprire este scurt.

A urmat demontarea

Pentru demontarea ulterioară a încălzitorului de apă, vor fi necesare instrumente suplimentare:

 • cheie;
 • clește;
 • rezervor pentru scurgerea lichidului din rezervor.

Înainte de a începe demontarea, este necesar să efectuați secvențial aceiași pași ca la deconectarea cazanului o perioadă. Singura diferență este că apa din rezervor trebuie să fie drenată, pentru aceasta este necesar să deșurubați robinetul, să scoateți furtunul de la robinetul care furnizează apă rece, să instalați în schimb un furtun de cauciuc și să scurgeți conținutul într-un recipient special pregătit sau direct în canalizare.

Următorul pas este să deconectați termostatul, partea electrică a dispozitivului și să scoateți încălzitorul de pe suporturi.

Când încălzitorul de apă este oprit

Motivele pentru care doriți să opriți încălzitorul de apă pot fi diferite: de la economisirea energiei până la efectuarea măsurilor preventive necesare și, prin urmare, durata opririi variază de la câteva ore la câteva luni.

Cum opriți încălzitorul de apă la furnizarea apei calde

Cel mai frecvent motiv pentru instalarea cazanelor este lipsa apei calde. Dacă momentan cazanul nu mai este necesar și trebuie să îl opriți înainte de următoarea urgență, atunci planul de acțiune va fi următorul:

 • oprirea dispozitivului de pe panoul de control;
 • deconectare de la priză;
 • eliberarea completă a rezervorului din lichid;
 • închiderea supapelor care furnizează apă rece și caldă rezervorului;
 • includerea macaralei cu apă fierbinte pe un colț.

Cum opriți cazanul noaptea

Dacă dimineața faci un duș sau folosești apă caldă în alte scopuri, atunci trebuie să te trezești din timp pentru a porni centrala, deoarece procesul de încălzire a apei necesită timp. În medie, este nevoie de aproximativ 2 ore pentru ca lichidul să se încălzească și să fie la temperatura potrivită. Dacă dimineața nu este nevoie de apă caldă, atunci oprirea rezervorului noaptea va economisi energie.

Metodele de dezactivare depind de tipul de control:

 • mecanic necesită transferul regulatorului în modul „Oprit” și deconectarea de la rețea;
 • cea electronică este oprită după apăsarea butonului special „Oprit”, pe acesta puteți seta cronometrele care vor pune cazanul în modul de repaus noaptea și puteți să îl porniți și să încălziți apa când se va trezi.

Cum opriți încălzitorul de apă pentru o lungă perioadă de timp

Cel mai important lucru atunci când opriți încălzitorul pentru o perioadă lungă este să scăpați de lichidul din rezervor, deoarece, dacă lăsați lichidul în interior, acesta se poate oxida, scala, bacteriile se înmulțesc și, ca urmare, poate scurta durata de viață a dispozitivului.

IMPORTANT! Dacă camera nu este încălzită (de exemplu, o reședință de vară), atunci prezența apei în rezervor poate duce la înghețarea lichidului și ruperea cazanului. Poate fi scursă datorită unei tee, robinet sau supapă de relief. Un cazan cu un volum de 80 litri va contopi cel mult 2 ore, după care este posibil să se efectueze demontarea.

După conectarea cazanului după o lungă perioadă de inactivitate, tratați-l cu agenți speciali anti-coroziune.

Dacă nu sunteți sigur că puteți opri sistemul singur, încredințați această problemă profesioniștilor. Asigurați-vă că respectați cerințele de siguranță, în special atunci când scurgeți apa și deconectați dispozitivul de la rețea.

Loading...

Lasă Un Comentariu