Principiul funcționării unui cazan pe gaz

În sistemul de încălzire, elementul cheie este un cazan de gaz, care este conceput pentru a încălzi lichidul de răcire. Funcționarea este mai ieftină decât utilizarea unui cazan electric sau încălzirea cu lemn. Amplasat compact, convenabil de utilizat. De aceea, încălzirea cu gaz este considerată cea mai bună opțiune pentru încălzirea tehnologică și confortabilă a încăperii. Pentru a folosi corect echipamentul, trebuie să înțelegeți principiul funcționării acestuia.

Principiul funcționării unui cazan pe gaz

Sarcina principală a cazanului este de a încălzi lichidul de răcire cu transferul direct de energie termică. În consecință, căldura trece prin combustia gazului. Există multe soiuri cu diferite procese de lucru. Pentru a ști cum funcționează un anumit dispozitiv, trebuie să luați în considerare fiecare:

 1. Single circuit. Aparatul nu este capabil să furnizeze consumatorului cota necesară de încălzire cu apă. Gazul este furnizat sub presiune dintr-o rețea comună, după care este trimis în cameră, de unde vine aprinderea. Puterea alimentării cu căldură este reglată folosind un sistem de automatizare, senzori. În timpul arderii flăcării există o cantitate suficientă de căldură care este distribuită pe întreaga structură de încălzire a schimbătorului de căldură. În interior, fluidul se rotește, asigurând muncă. Datorită efectelor unui jet de gaz care arde, încălzirea are loc în exterior. Pentru fabricarea unui cazan cu un singur circuit, se folosește fontă sau cupru.
 2. Turbofan. Pe lângă încălzirea camerei, încălzește apa. Principiul funcționării este similar cu un singur circuit, dar există funcții, elemente suplimentare. Apa caldă nu este furnizată direct, pentru a obține apă caldă este necesară menținerea temperaturii circuitului principal. Vara, puteți încălzi separat apa, pentru aceasta trebuie să instalați un robinet care întrerupe circulația lichidului de răcire.
 3. Montat pe perete. Cel mai adesea folosit pentru încălzirea camerelor mici. Principiul de serviciu este similar cu cazanele cu un singur circuit și cu dublu circuit. Dispozitivul montat pe perete are dimensiuni mai mici ale pieselor, datorită cărora are o dimensiune compactă. Sunt utilizate detalii suplimentare - un rezervor cu membrană, o pompă de circulație. Se întâmplă cu un singur circuit sau cu dublu circuit, cu o cameră de ardere închisă sau deschisă. Principiul funcționării este concentrat pe un dispozitiv de automatizare complex și necesită o întreținere corespunzătoare. Sistemul de automatizare al dispozitivului montat pe perete este capricios în funcționare, adesea dă defecțiuni. Nu este recomandat să reparați singur, este mai bine să contactați specialiști.
 4. Condensatiei. Aplică o putere suplimentară de abur. Echipat cu un ventilator, reglează numărul de rotații. Datorită acestor modificări, camera de ardere rămâne închisă, reglează raportul dintre gaz și aer. Un horn coaxial produce gaze de evacuare. Pentru serviciul economic al dispozitivului, trebuie să mențineți temperatura lichidului de răcire în conducta opusă mai mică de 57 de grade. Dispozitivul de condensare funcționează mai bine cu o temperatură constantă redusă a structurii de încălzire, de aceea este mai bine să folosiți împreună pardoselile calde. O caracteristică distinctivă a acestui dispozitiv este suprafața sa mare. Condensarea are loc în schimbătorul de căldură, deci este din oțel inoxidabil.

IMPORTANT! Principiul de funcționare al echipamentului este aproape același, cu excepția câtorva detalii. Procesul de service este următorul: apa curge prin pompa de circulație prin pompa de circulație direct la schimbătorul de căldură. Apoi robinetul de gaz se deschide, gazul curge prin duze către arzător. Electrodul de aprindere este activat, gazul este aprins. Când este setat la temperatura corespunzătoare, focul se stinge. La unele modele, este instalat un termostat extern, datorită căruia, la scăderea gradelor, încălzirea automată este pornită. O supapă cu trei căi este utilizată pentru a trece de la încălzire la apă caldă menajeră. Produsele de ardere sunt evacuate printr-un coș de fum.

Dispozitiv cazan pe gaz

În timpul funcționării, pot apărea dificultăți. Este recomandabil să știți în ce constă echipamentul. De asemenea, aceste cunoștințe vă vor permite să alegeți un model de încălzire adecvat. Elementele principale ale dispozitivelor sunt:

Arzător. Designul are o formă dreptunghiulară, echipat cu duze. Duzele sunt un atomizator mecanic de gaz controlat mecanic sau de o supapă. Este utilizat pentru atomizarea combustibilului care intră în arzător și este distribuit. Datorită acestui fapt, suprafața radiatorului este încălzită în mod egal din toate părțile și de pe suprafață. Există două tipuri:

 1. Atmosferică. Intrarea de aer pentru menținerea flăcării se face din cameră. Un astfel de arzător nu are nevoie de energie electrică, ceea ce este un avantaj. Când instalați, este obligatoriu să aveți o fereastră, o ventilație naturală. În apropierea coșului este instalat un arzător atmosferic. Acest tip este utilizat în dispozitive de tip desktop.
 2. Turbo. Funcționează cu ventilatorul încorporat, care elimină produsele de ardere printr-un coem coxial. Nu este necesară ventilația de șemineu și ventilația. Atunci când funcționați un arzător turbo, este nevoie de electricitate, ceea ce este un dezavantaj. Se folosește la aparate montate pe perete, concluzia se face prin perete.

Schimbator de caldura. Designul are forma unei cutii, în interior sunt tuburi distribuite de-a lungul cărora curge apa. Ansamblul schimbător de căldură poate fi realizat din diferite materiale, ceea ce afectează durata de funcționare. Dispozitivul cu dublu circuit are două schimbătoare de căldură, iar dispozitivul cu un singur circuit are unul. Există trei tipuri de construcții:

 1. Oțel. Opțiune economică. Oțelul este rezistent la fluctuațiile de temperatură, are o conductivitate termică scăzută, o viață scurtă.
 2. Cupru. Cupru este rezistent la temperaturi extreme, rugină. Materialul conduce la căldură mai bine decât oțelul. Prin urmare, un schimbător de căldură din cupru este mai scump. Are o temperatură limitată de încălzire.
 3. Fonta. Aliajul este rezistent la rugină, la temperaturi ridicate. Este un excelent conductor de căldură. Datorită greutății sale grele, fonta este folosită pentru aparatele de exterior.

Pompa de circulație Proiectat pentru a crea presiune structurală, circulație constantă a apei. Nu este disponibil pe toate modelele.

Rezervor de expansiune. Folosit în scopuri de securitate. Rezervorul de expansiune primește exces de căldură atunci când purtătorul de căldură este foarte cald.

Epuizarea fumului Sistemul de retragere este deschis și închis. Într-un coș de fum deschis, gazele folosite trec prin sistemul de ventilație. Arzătoarele cu turbină sunt de tip închis. Aerul de horn este furnizat prin cameră fără un mecanism auxiliar. Arzătorul cu turbină are conducte speciale pentru admisia aerului din încăpere.

electronică. Include modul de control, senzori, cablaje, circuite. Aceste elemente permit echipamentului să funcționeze stabil.

Funcționarea sistemului de automatizare a unui cazan pe gaz

Sistemul de automatizare este format din senzori care asigură o funcționare sigură, monitorizează și menține temperatura setată a lichidului de răcire. Automatizarea de siguranță vă permite să opriți alimentarea cu gaz dacă este oprit. În timpul funcționării ulterioare, trebuie să reporniți manual sistemul.

HELP! Echipamentele moderne sunt echipate cu senzori suplimentari și regulatoare de temperatură care asigură economii de energie, moduri anti-îngheț. Unele au, de asemenea, un autodiagnostic, care analizează starea principalelor noduri și afișează defectele identificate pe ecran. Un astfel de sistem evită o defecțiune.

Soiuri și clasificarea cazanelor pe gaz

Principiul de funcționare a echipamentului depinde de varietate, clasificare. Pentru o funcționare corectă, trebuie să știți tipul de echipament.

Conform metodei de instalare, se disting două tipuri:

 • montat pe perete, potrivit pentru o cameră mică;
 • podeaua, potrivită pentru o suprafață mare, în același timp încălzește, asigură alimentarea cu apă caldă.

În funcție de tipul de fum emis:

 • deschis sau atmosferic;
 • închis sau turbo.

După funcționalitate:

 • cu un singur circuit cu un radiator;
 • dublu-circuit cu două calorifere.

După tipul arzătorului:

 • simulat cu reglare automată a flăcării;
 • normal, fără reglare.

După tipul de aprindere:

 • Aprinderea piezo se începe prin apăsarea unui buton;
 • electronic funcționează automat.

Conform principiului muncii:

 • convecția include schema obișnuită, lichid de răcire a apei;
 • Condensarea folosește încălzirea convențională și căldura vaporilor de apă.

Gama de aparate cu gaz este diversă, pentru alegerea corectă ar trebui să țină cont de toate nuanțele de utilizare ulterioară și zona camerei.

Urmărește videoclipul: CENTRALA TERMICA PE GAZ IN CONDENSARE (Aprilie 2020).

Loading...

Lasă Un Comentariu